اگر تا به حال مشخصات یک تصویر، نمایشگر گوشی و یا مانیتور را کرده باشید و یا در مواقعی که به دنبال افزایش کیفیت عکس هایتان بوده اید، به احتمال زیاد کلمه رزولوشن به گوشتان خورده است. احتمالا این سوالات به ذهنتان رسیده: منظور از رزولوشن چیست؟ آیا مقدار آن تأثیری روی میزان وضوح تصویر دارد؟ آیا میزان نور تصویر و یا کیفیت و کنتراست ارتباطی با رزولوشن دارد؟ رزولوشن مناسب برای چاپ عکس چقدر است؟ چطور می توانم تنظیم رزولوشن را انجام بدم؟ با من همراه باشید تا با هم به تمام این سوالات پاسخ بدهیم.
در ابتدا بیاییم ببینیم، منظور از رزولوشن چیست؟
به میزان تراکم و تعداد پیکسلهایی که در هر اینچ ( هر اینچ برابر با ۲٫۵۴ سانتیمتر است) استفاده شده رزولوشن می گوییم. مثلاً اگر تراکم یا رزولوشن یک گوشی موبایل 365 است، یعنی در هر اینچ صفحه نمایش آن از 365 نقطه یا پیکسل استفاده شده است. به واحد سنجش آن DPI میگویند که مخفف نقطه در اینچ ( dot per inch ) است.
در نتیجه هر چه تعداد این پیکسلها بالاتر برود، میزان وضوح نیز افزایش مییابد. به همین دلیل است که صفحه نمایش برخی دستگاهها و یا حتی عکسهایی که چاپ میشوند، خیلی تراکم خوبی ندارند و شما به راحتی میتوانید پیکسلها را با چشم غیرمسلح مشاهده کنید.
وضوح بالا در واقع به معنای تعداد بیشتر پیکسل در یک فضا است. این پیکسلها ساختاری مربعی دارند و وقتی تعداد کمی در کنار هم قرار بگیرد شما میتوانید بریدگیهای آن را به چشم ببینید.
با توجه به کاری که قصد انجام آن را دارید امکان شخصیسازی رزولوشن را خواهید داشت. رزولوشن مناسب برای چاپ با رزولوشن مناسب برای طراحی وب متفاوت است.
مقدار رزولوشن را هم می توان در هنگام طراحی محصولاتی همچون: کاتالوگ، اوراق، بروشور، نقشه و یا عکس در نرم افزار طراحی تنظیم کرد و هم می توان در هنگام تصویربرداری تصویر در دوربین.
رزولوشن پایین موجب کیفیت پایین تصویر می شود، احتمالا تصاویر بی کیفیتی که داخل آنها مربع های کوچک قابل مشاهده هستند را دیده اید.
در چاپ عموماً از رزولوشنهای 72، 150 و 300 DPI استفاده می شود. این انتخاب بستگی به تعداد چاپ، هزینه، توان پرینتر و موضوعات دیگر دارد.
بسته به این که قصد استفاده از کدام نوع چاپ را دارید، لازم است که به عدد رزولوشن و کیفیت چاپ و توانایی دستگاه پرینتر دقت کنید. روش چاپ افست به فایلهای تصویری با سایز استاندارد و همینطور رزولوشن 300 DPI نیاز دارد. اگر رزولوشن از 300 پایینتر باشد نوشتهها شارپ نبوده و بهخوبی خود را نمایش نمیدهند.
شما میتوانید در نرم افزارهای بیت مپ مانند فتوشاپ در هنگام بازکردن سند جدید عدد دی پی آی را روی عدد دلخواه قرار دهید. توصیه می شود قبل از شروع طراحی، رزولوشن را تنظیم کنید در این نرم افزارها صفحه کار شما از خانه های مربعی کوچک یا همان پیکسل ها تشکیل شده است.
در نرم افزارهای برداری مانند کورل دراو و ایلوستریتور خط ها بر اساس روابط و فرمول رياضي رسم می شوند. بدین معنا که با زوم روی هر شکل باز هم بر طبق معادلات انجام گرفته کیفیت تصویر حفظ می شود. اگر خواستید با این نرم افزارها خروجی عکس برای مثال با پسوند JPEG بگیرید حتما رزولوشن فایل خروجی را روی 300 قرار دهید.
در ضمن لازم نیست که از رزولوشنهای بیشتر در این روش چاپ استفاده کنید. چون در نهایت خروجی شما مطابق استاندارد لیتوگرافی 300 DPI خواهد شد. حتی دستگاه شما نیز به دلیل رزولوشن بالای خروجی با افت سرعت مواجه میشود.
پس دفعه بعدی که خواستید فایل چاپی کارت ویزیت، تراکت، بروشور، کاتالوگ و پوستر خود را برای چاپ افست به چاپخانه بفرستید حتما این موضوع را در نظر بگیرید. در نظر داشته باشید که نحوه نمایش فایل در مانیتور با نحوه نمایش آن در حالت چاپ شده متفاوت است. پس با کیفیت بودن فایل در صفحه نمایش شمارا گمراه نکند و حتما وضوح تصویر را تنظیم نمائید.
در چاپ دیجیتال به دلیل اینکه مانند چاپ افست قبل از چاپ از طرح زینک گرفته نمی شود، همچنین مانند چاپ بنر سایز کارها بزرگ نیست. تنظیم رزولوشن حالت سلیقه ای دارد. اما توصیه می شود تا جایی که کارایی سیستم تان اجازه میدهد برای کیفیت بهتر رزولوشن بین 200 تا 300 قرار بگیرد.
برای چاپ بنر و فلکسی پیشنهاد میشود که رزولوشن استاندارد DPI 120 باشد. بدین صورت در چاپ با سایزهای بزرگ لازم نیست که شما نگران کاهش کیفیت باشید. تصاویری که روی بنر چاپ میشوند بزرگ هستند، منطقی نیست که خیلی رزولوشن در آنها بالا باشد؛ چون بنرها در ارتفاع و فواصل بلند نصب میشوند و وقتی قصد استفاده از اعداد و حروف را روی آن دارید. از آنجایی که سایز نوشته بزرگ است، بدون نگرانی میتوانید کیفیت چاپ را روی 120 دهید.
دستگاههای پلات برای چاپ با عرضهای بزرگ استفاده میشوند. در این روش معمولاً مقدار رزولوشن 170 DPI پیشنهاد میشود. ممکن است چاپ پلات روی کاغذهای کوتد، بوم یا فضای بک لایت انجام شوند و کیفیت در آنها از بنرها مهمتر است. درصورتیکه رزولوشن بالاتر را انتخاب کنید بر خلاف چیزی که انتظار دارید، کیفیت خروجی چاپ شده نهایی بهشدت افت خواهد کرد.
یکی از کارهایی که در دنیای دیجیتال انجام میشود و علاقهمندان به آن خیلی درگیر کیفیت و رزولوشن هستند. طراحی صفحات وب است.
بر اساس یک کیفیت استاندارد که توسط کنسرسیوم وب جهانی اعلام شده است، شما میتوانید برای طراحی صفحات داخل اینترنت از 72 DPI استفاده کنید. بالاتر رفتن این کیفیت موجب ایجاد مشکل در سوعت لود داده ها در فضای اینترنت میشود. همچنین رزولوشنهای پایینتر از این حد نیز کیفیت کار شما را کم میکند و وبسایت شما جذابیت بصری خود را از دست میدهد.
توجه کنید که در دنیای چاپ صرفاً رزولوشن نمیتواند تعیینکننده سطح کیفیت باشد، لازم است تصویر شما، وضوح، کنتراست، ترکیب رنگ و همینطور ساختار خوبی داشته باشد.
هنگام عکسبرداری با دوربین تنظیمات مربوطه و علی الخصوص دریچه دیافراگم را به خوبی تنظیم کنید. در انتخاب پرینتر توجه داشته باشید که محدودیت چاپ آن چیست.
شما بیشتر از کدام محصولات چاپی استفاده می کنید؟ تجربه شخصی تان از تنظیم رزولوشن چه بوده است؟
بنرساز
سلام ممنون از مطالب ارزشمندتون. توضیحاتتون عالی بود
1401/8/2 - 13:15:36
نظر شما درباره "رزولوشن مناسب برای انواع محصولات چاپی " چیست؟
خدمات سانترال چاپ
محبوبترین ها