فهرست مطالب :
در صنعت چاپ از روشهای متنوعی برای چاپ روی متریالهای مختلف استفاده میشود. با ورود چاپگرهای دیجیتالی بسیار دیگر از روشهای چاپی منسوخ شدند. با این وجود باز هم برخی از روشهای چاپی همچنان کارایی خود را حفظ کردهاند و در برخی مواقع مورد استفاده قرار میگیرند. چاپ روتوگراور نیز از جمله روشهای چاپی است که امروزه نیز با وجود روشهای نوین همچنان مورد استفاده قرار میگیرد. اساس این چاپ بر پایه چاپ گود است. در برخی از صنایع از این روش برای چاپ روی متریالهای مختلف استفاده میشود. گراور روشی بسیار مناسب برای داشتن چاپی با کیفیت بالا است. به کمک این روش چاپی میتوان سایههای روشن به هم پیوسته را درست مانند آنچه که در تصاویر عکاسی دیده میشوند چاپ کرد. برای استفاده صنعتی از گراور رول که به آن روتوگراور گفته میشود استفاده میکنند. در چاپ روتوگراور از سیلندرهای فلزی از جنس مس استفاده میشود که روی آنها تعداد زیادی حفرههای ریز ذرهبینی ایجاد شده است. در ادامه این مقاله قصد داریم تا شما را به طور کامل با این روش چاپی آشنا کنیم. پس با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
چاپ گراور یکی از روشهای چاپی بر پایه چاپ گود است. در صنایع مختلف از این روش برای چاپ روی متریالهای رولی استفاده میشود. از این رو به آن روتوگراور نیز گفته میشود. خروجی این روش چاپی بسیار با کیفیت است به همین دلیل با وجود چاپگرهای دیجیتالی همچنان از این روش استفاده میشود. در این روش ابتدا طرح مورد نظر به صورت حفرههای بسیار ریز ذرهبینی روی سیلندرهای فلزی از جنس مس ایجاد میشوند. سپس به کمک فشار روی سطح متریال مورد نظر تصاویر از دستگاه به روی سطح منتقل میشود. به دلیل استفاده از سیلندرهای مسی این روش برای چاپ در تیراژ پایین مقرون به صرفه نیست و باعث افزایش هزینههای نهایی میشود. با این وجود برای چاپ در تعداد بالا گزینه بسیار عالی به شمار میرود. لازم به ذکر است که حفرههای موجود روی سیلندرها به روشهای آنالوگ (مکانیکی - شیمیایی و فتوشیمیایی) یا روشهای دیجیتالی ایجاد میشوند.
در روش چاپ روتوگراور ابتدا نیاز است که طرح مورد نظر به صورت حفرههای بسیار ریز روی سطح سیلندرهای فلزی از جنس آلومینیوم یا مس گود شوند. سپس مرکب درون این حفرهها ریخته میشود و به کمک یک تیغه مرکب اضافی از سطح سیلندر پاک میشود. سپس با قرار گرفتن سیلندر روی سطح مورد نظر رنگ داخل حفرهها روی سطح منتقل میشود. به این ترتیب طرح با کیفیت بالایی چاپ میشود. حفرههای که روی سیلندرها ایجاد میشوند دارای شکلهای دایرهای، بیضی و مربع هستند. علاوه بر این حفرههای ایجاد شده بر اساس عمق و اندازه دهانه به سه دسته زیر تقسیم میشوند. لازم به ذکر است که کیفیت طرحهای چاپ شده با هر کدام از این حفرهها متفاوت است. از این رو برای چاپ طرحهای مختلف ابتدا باید حفره مناسب انتخاب شود.
از آنجایی که حفرههای ایجاد شده روی سیلندرها دارای انواع مختلفی هستند این روش چاپی دارای ویژگیهای متنوعی است. از جمله ویژگیهای چاپ روتوگراور میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
همانطور که به آن اشاره کردیم خروجی چاپ روتورگراور از کیفیت بالای برخوردار است و این روش چاپی جزو روشهای با کیفیت و پر طرفدار است. با این وجود این روش نیز محدودیتهای دارد که قبل از استفاده از ان باید مورد توجه قرار گیرند. از آنجایی که این روش چاپی بر اساس چاپ گود است برای ایجاد طرحهای مختلف نیاز است که ابتدا طرح مورد نظر به صورت حفرههای ریز روی سیلندرهای فلزی ایجاد شوند. به همین دلیل چاپ حروف و اعداد با این روش کمی دشوار خواهد بود. در واقع حروف چاپ شده در روش گراور بهخاطر تبدیلشدن حروف به حفرههای چاپی همانند حروف چاپ شده با چاپ افست واضح و تیز و صاف نیستند. البته این بدان معنا نیست که با این روش نمیتوان حروف و اعداد را چاپ کرد. با این روش نیز میتوان اعداد و حروف را چاپ کرد؛ اما کیفیت خروجی کار چندان خوب نخواهد بود.
روتوگراور یکی از روشهای چاپی رایج در صنایع مختلف است که از آن بیشتر برای چاپ روی متریالهای که به شکل رولی هستند استفاده میشود. این روش مزایای خوبی دارد که از جمله انها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
همانطور که میدانید هر روش چاپی در کنار مزایای خوبی که دارد مسلماً معایب و ایراداتی نیز خواهد داشت. چاپ روتوگراور نیز از این روش مستثنی نیست. به همین دلیل قبل از انتخاب این روش باید به مزایا و معایب ان در کنار هم توجه شود. از جمله معایب این روش چاپی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
از روش چاپ روتوگراور بیشتر در صنایع مختلف برای چاپ روی محصولات و متریالهای رولی استفاده میشود. با این وجود این روش قابلیت چاپ روی سطوح ورقهای را نیز دارد. از جمله کاربردهای این روش چاپی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
به طور کلی میتوانیم بگوییم که چاپ روتوگراور یکی از روشهای چاپی بر اساس چاپ گود است. در این روش باید ابتدا طرح مورد نظر به صورت حفرههای ریز روی سطح سیلندرهای فلزی حکاکی شود. برای حکاکی روی سیلندرهای از روشهای دیجیتالی و آنالوگ استفاده میشود. خروجی این چاپ از کیفیت بالایی برخوردار است. با این وجود به دلیل استفاده از سیلندرهای مسی از آن تنها برای چاپ در تیراژ بالا استفاده میکنند. در این مقاله شما را به طور کامل با مزایا و معایب و کاربرد چاپ روتوگراور آشنا کردیم. اگر بعد از خواندن این مقابله سؤال یا نظری داشتید میتوانید ان را در قسمت نظرات بنویسید. ما در اسرع وقت به تمامی سؤالات یا نظرات شما پاسخ خواهیم داد.
نظر شما درباره "چاپ روتوگراور چیست؟ " چیست؟
خدمات سانترال چاپ
محبوبترین ها