تراکت یا فلایر (flyer) نوعی کاغذ با نوشته ای منحصر به فرد است که کاربردهای گوناگونی دارد؛ اما به صورت گسترده برای اهداف بازاریابی و تبلیغات به کار گرفته میشود. ارگانها، موسسهها، گروهها و کسب و کارهای مختلف برای جذب حداکثری مردم به مشارکت در رویدادی خاص یا خرید محصولی ویژه یا استفاده از خدماتی مشخص، بر روی کاغذی که در انواع و ابعاد مختلف وجود دارد؛ بر اساس نوع کاربرد، پیام تبلیغاتی جذاب را به همراه یک سری اطلاعات چاپ میکنند و به شکل وسیع در میان مردم یا جامعه هدف توزیع میکنند. تراکتها عمر کوتاهی دارند، چرا که برای یک بازه زمانی خاص یا رخدادی ویژه چاپ و توزیع میشوند.
تراکتها از لحاظ جنس کاغذ در انواع تراکت کرافت، تراکت تحریر، تراکت گلاسه ارائه میشوند.
به دو نوع تراکت رنگی، تراکت سیاه و سفید و تراکت الوان تقسیم بندی میشوند. تراکتهای رنگی بیشتر برای کسب و کارهایی چون رستورانها، تبلیغات کلینیکهای پزشکی و مدارس استفاده میشوند و نوع کاغذ به کار رفته برای آنها نیز عموما تحریر و یا گلاسه است. همچنین قیمت چاپ تراکت رنگی به نسبت چاپ تراکت تک رنگ بیشتر است. اما تراکت سیاه و سفید بیشتر برای بیزینسهای کوچک و یا اطلاع رسانی گسترده یک همایش یا رخداد مورد استفاده قرار میگیرد و دو نوع کاغذ کرافت و الوان بیشتر برای این نوع چاپ به کار می روند.
از جمله عوامل موثر در قیمت تراکت می توان به سایز، نوع و گرماژ کاغذ و تعداد اشاره کرد. به طور کلی کمترین قیمت چاپ تراکت برای تیراژ بالا است که به صورت افست انجام میشود. تیراژهای پایین عموما در مرکز چاپ فوری تراکت تبلیغاتی به صورت دیجیتال چاپ می شوند و هزینه بیشتری دارند. با این حال در وقت شما بسیار صرفه جویی می شود. قیمت چاپ تراکت رنگی در چاپ افست تفاوت زیادی با سیه سفید ندارد.
همچنین تراکت روی کاغذ تحریر و معمولی ارزان تر از تراکت گلاسه است. چاپ تراکت A5 متداول تر است با این حال برخی افراد بنا به هدف خود از چاپ تراکت تبلیغاتی سایزهای A6 و A4 را نیز انتخاب می کنند که با افزایش سایز قیمت هم بیشتر می شود.
در سایت سانترال شما می توانید به صورت آنی با انتخاب مشخصات تراکت مورد نظرتان هزینه آن را ببینید.
چاپ تراکت دیجیتال و چاپ تراکت افست و چاپ ریسو از متداول ترین روش های چاپ تراکت هستند. در روش چاپ افست طرح بر روی زینک و در روش ریسو یا ریسوگراف بر روی مستر منتقل می شود و سپس به کاغذ در تیراژ بالا منتقل می شود. اما در روش چاپ دیجیتالی تراکت مستقیما از کامپوتر طرح به دستگاهپرینتر منتقل می شود.
سایز و ابعاد در تبلیغات چاپی امر مهمی به شمار میرود، چرا که آگهیها میبایست در اندازه و شکل مناسبی باشند تا بتواند بر روی مخاطبین تاثیر گذاشته و آنان را از مشتری و مخاطب بالقوه، به مشتری واقعی تبدیل کند. بسیاری از صاحبان کسب و کار برای معرفی خود، به این موضوع توجه نکرده و تنها در تماس خود با شرکتهای طراحی، چاپ و تبلیغات از آن ها میخواهند تا برای معرفی کسب و کارشان طرحی را تدوین و بر روی برگههای تبلیغاتی چاپ کنند.
برای تراکت نیز سایزهایی در نظر گرفته شده است که بر اساس نوع کاربرد و این که برای چه ارگان، موسسه و یا کسب و کاری قرار است چاپ شود، یکی از آنها مورد استفاده قرار می گیرد. سایز و ابعاد تراکت میتواند یکی از موارد زیر باشد.
برخی از مزایای به کارگیری و استفاده از تراکت برای تبلیغات و بازاریابی عبارتند از:
پس از معرفی تراکت به تفاوتهایی که این برگه چاپی با بروشور که یکی دیگر از برگههای تبلیغات چاپی پرکاربرد و پرطرفدار در امر تبلیغات است، میپردازیم.
نخستین و مهمترین تفاوت میان تراکت و بروشور را میتوان نحوه استفاده و کاربرد آنها در حوزه تبلیغات دانست. درست است که هر دوی آنها برای تبلیغات به کار میروند، اما جامعه هدف و مخاطبین هر یک با دیگری متفاوت است. تراکتها عموما برای تبلیغات میدانی و با هدف جذب مشتری و مخاطب ارائه میشوند. اما از چاپ بروشور برای افرادی خاص به همراه خدمت ارائه شده یا محصول خریداری شده ارسال میشوند، تا اطلاعات ویژهای را در آن زمینه به آن افراد که به عنوان جامعه هدف شناخته می شوند، منتقل شود.
اگر چه تراکت و بروشور در ابعاد گوناگونی قابل چاپ و ارائه شدن هستند اما به طور عمده تراکت در سایز A5 و بروشور در ابعاد A4 چاپ میشود. متداول است که بروشور در سایز بزرگ و بر روی برگههای چند بخش/ لت، چاپ میشوند. اما تراکت در سایز کوچکتر و بر روی اوراق یک تکه و به صورت تک رو (برخی مواقع به شکل دو رو نیز چاپ بر روی آن صورت میگیرد) ارائه میشوند.
بر روی تراکت عمدتا شعار تبلیغاتی مشاهده میشود و متنی کوتاه، خاص و خلاقانه با هدف بازاریابی و جذب مشتری نوشته میشود. در حالی که بروشورها اطلاعات کامل و مهمی از خدمت یا محصول را با هدف راهنمایی مشتری و معرفی برخی دیگر از محصولات در فضایی کاملا رقابتی، در بر میگیرند.